Tidlig samtaleterapi kan forhindre psykiske sygdomme

Skrevet af Mads Moltsen

Andelen af danskere med psykiske lidelser som stress, depression og angst er stigende, men det er stadig tabubelagt at have ond i psyken.

Det er der en særlig årsag til, mener Pia Jeppesen, der er psykoterapeut og formand for Dansk Psykoterapeutforening. ”Vi lever i et præstationssamfund, hvor det ikke rigtig er tilladt at have kriser,” siger hun. Det starter ofte med stress, som så kan udvikle sig til alvorligere sygdomme, og mange får ikke taget hånd om problemerne i tide. DPFO arbejder derfor for, at flere kommer i behandling tidligt.

Forebyggelse gennem samtale

”Vi ønsker at forebygge psykisk sygdom, og det kan man blandt andet gøre gennem psykoterapi, som er en samtaleterapi, hvor man sammen med terapeuten finder frem til problemets rødder og får redskaber til at håndtere det,” siger Pia Jeppesen. Hun anbefaler, at man tager kontakt til en psykoterapeut MPF, hvis man mærker en livskrise presse sig på. ”Medlemmer af Dansk Psykoterapiforening har alle taget en fireårig efteruddannelse, hvor vi blandt andet har prøvet terapien af på os selv. Det gør os i stand til at sætte os helt ind i folks problemer,” siger Pia Jeppesen.